Fantom (FTM) Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Ethereum rakibi altcoinler arasında adı pek anılmasa da Fantom (FTM) oldukça başarılı bir akıllı sözleşme platformudur. Geçtiğimiz Mart ayında yaşanan ayrılıklarla zor günler geçiren FTM halen ayakta ve faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle DeFi alanında oldukça önemli işlere imza atan Fantom (FTM)’u tanıyalım.

Fantom Nedir?

Directed Acyclic Graph (DAG) tabanlı bir akıllı sözleşme platformu olan Fantom birçok alanda 200’ü aşkın merkezi olmayan uygulamaya altyapı sağlıyor. DAG yani yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafikler/diyagramlar sayesinde ağdaki node’lar (doğrulayıcılar) verileri tek yönlü akışla işleyebilir. Tek yönde asla tekrarlanmayan bu model diğer blockchainlerdeki yapılara göre çok daha avantajlıdır. Büyük ölçekli ve birbirinden farklı verileri işleme konusunda daha avantajlı olan bu model, akıllı sözleşme yeteneklerine sahip olan Fantom için biçilmez kaftandır. Fantom’un iki saniyenin altındaki işlem hızının sırrı da budur.

Bu platformun en önemli özelliklerinden biri EVM (Ethereum Sanal Makine) uyumlu olması, böylece geliştiriciler çok daha kolay bir şekilde Fantom üzerinde yeni projeler inşa edebilir. Örneğin Cardano için aynı şeyi söyleyemeyiz, oradaki geliştiriciler az kullanılan eski bir dili ve tamamen farklı mimariyi öğrenek uygulama geliştirebiliyorlar. Ethereum tabanlı bir uygulamanız varsa birkaç dakika içinde Fantom Opera ağına taşıyarak burada kullanıma sunabilirsiniz.

Fantom, diğer çözümlerin aksine, ölçeklenebilirlik adına güvenlik ve ademi merkeziyetçilikten ödün vermez. Kullanıcılar hız ve düşük işlem ücretlerini güvenlikten taviz vermeden sunduklarını söylüyorlar. Fantom\'un Lachesis adı verilen aBFT konsensüsü, izinsiz, açık bir ortamda dünya çapında birçok node (doğrulayıcı) ile ölçeklenebilir böylece ademi merkeziyetçilikten taviz verilmez.

Lachesis, dağıtılmış ağlara kurumsal düzeyde güvenlik sağlayabilir. Fantom, mutlak kesinlik sunar; bu, işlemlerin, olasılıklı kesinliğe sahip ağlarda olduğu gibi asla geri alınamayacağı anlamına gelir. Ağ güvenliğini sağlamak isteyen herkes node kurabilir bunun için 1 milyon FTM kilitlemesi gerekir. Bu kadar bütçesi olmayanlar ise ağ güvenliğine katkı için bir doğrulayıcı düğüme asgari 1 FTM bağlayarak ödül alabilir.

Fantom Nasıl Alınır?

Öncelikle FTM oldukça popüler bir altcoin ve işlem gördüğü borsalarda hacim sıkıntısı yaşamıyor. En büyük 100 kripto para arasında 58’inci sırada yer alan FTM Coin 3,1 milyar maksimum arza sahiptir. Peki Fantom (FTM) nasıl alınır? Bunun için Binance, FTX, KuCoin gibi borsalardan birinde hesap açmanız gerekiyor. FTM yatırımcılarının en yoğun kullandığı global borsalar aşağıdaki gibidir.

  • Binance
  • FTX
  • KuCoin
  • OKX
  • Huobi
  • Gate

Hangi Türk borsasından FTM coin alınır?

  • BtcTurk
  • Paribu
  • Bitexen

Ayrıca UniSwap, PancakeSwap gibi merkezi olmayan borsalar üzerinden de kolayca FTM Coin alımı yapabilirsiniz.

FTM Coin Geleceği

Eğer DeFi alanında gelecek görüyorsanız FTM Coin iyi bir yatırım seçeneği olabilir. Büyüyen DeFi platformlarıyla birlikte bu sistemlere ev sahipliği yapan akıllı sözleşme platformları da genişleyecek. FTM gibi layer1 tokenlerinin kullanım durumu da artacağı için gelecekte fiyatlarının yükselmesi mümkündür.

Andre Cronje ve Anton Nell, DeFi’nin babaları olarak tanımlanıyor. Bu isimler Fantom’un ilerlemesinde önemli katkılar sağladılar fakat Mart ayından bu yana ekipte değiller. Eğer takip ettiyseniz bu gelişme fiyatı da o dönem ciddi anlamda olumsuz etkilemiş TVL önemli ölçüde düşmüştü. Peki, DeFi’nin hem teknolojisine hem de felsefesine bu kadar inanan iki ismi projeden uzaklaştıran şey neydi? Kesinlikle düzenleyici belirsizlik. Karamsar bir gruba göre devletler DeFi platformlarını yasaklayacak veya katı düzenleyici standartlar getirecek. Merkezi borsalardakine benzer KYC, AML süreçleri buralarda da işletilecek.

Fakat DeFi yasaklanamaz, gerçekten kullanım durumu olan ve fayda üreten projelerin en zor şartlarda bile hayatta kalması mümkün. Merkezi olmayan cüzdanınız sayesinde dünyanın istediğiniz yerinde merkezi olmayan platformlar üzerinden işlemlerinizi, gizliliğinizi koruyarak gerçekleştirebilirsiniz. Peki ya daha fazla insana ulaşması engellenen DeFi platformları küçülmeyecek mi? Yeni kullanıcıların merkezi olmayan borsalara yönelmesi için varlıklarını gizleme ihtiyacı hissetmeleri gerekir. Tıpkı Rus oligarkların farklı yöntemlerle servetlerini dünyanın dört bir yanına taşıması gibi.

Eğer gelecekte baskıcı rejimler, savaşlar ve daha fazlasını göreceğiz diyorsanız DeFi büyümeye devam eder ve diğer kripto para kategorilerinden daha ciddi prim yapabilir. Fantom eşittir merkeziyetsizlik gibi düşünerek geleceği konusunda kararınızı verebilirsiniz.

FTM Coin Projesi

Günlük işlem hacmi ortalama 150 milyon dolar olan ve 1 milyar dolar piyasa değerine sahip bir projeden bahsediyoruz. Fantom (FTM) merkezi “olmayan” dünyayı inşa etmek isteyenler için oldukça kullanışlı bir akıllı sözleşme platformudur. Tamamen dijital bir ekonomi hayal eden FTM Coin, dijital kimliğe, tıbbi kayıtlara, dijital varlıkların küresel ölçekte internetini oluşturmaya kadar büyük bir devrimin, dönüşümün parçası olmak istiyor.

Merkezi olmayan borsalar, çapraz zincir köprüleri, stake ve borç verme protokolleri, NFT platformları, GameFi ve merkezi olmayan cüzdanlara kadar birçok kategoride yüzlerce proje Fantom üzerinde geliştirildi. 40’ı aşkın tam zamanlı Fantom çalışanı platformla ilgileniyor.

FTM Coin projesi Dr. Ahn Byung Ik tarafından kuruldu ve 2020 Eylül ayından bugüne CEO’luk görevini Michael Kong yürütüyor.

Directed Acyclic Graph (DAG) tabanlı bir akıllı sözleşme platformu olan Fantom birçok alanda 200’ü aşkın merkezi olmayan uygulamaya altyapı sağlıyor.

Güncel Fantom Coin fiyatını 21 Milyon'dan takip edebilirsiniz.

21Milyon Blog
Kripto Para Rehberi
Yükleniyor...