BTCTRY: 2.067.405
ETHTRY: 101.698
XRPTRY: 17,15
Ekstra Görsel
SOLTRY: 4.737
LINKTRY: 463,20
AVAXTRY: 1.197
Ekstra Görsel
GALATRY: 1,45
DOGETRY: 5,21
SANDTRY: 14,44
Ekstra Görsel
DOTTRY: 228,80
CHZTRY: 3,84
BNBTRY: 19.007
Ekstra Görsel
ADATRY: 14,83
MATICTRY: 23,79
UNITRY: 240,70
Ekstra Görsel
LTCTRY: 2.626
GRTTRY: 9,09
BTCTRY: 2.067.405
Ekstra Görsel
ETHTRY: 101.698
XRPTRY: 17,15
SOLTRY: 4.737
Ekstra Görsel
LINKTRY: 463,20
AVAXTRY: 1.197
GALATRY: 1,45
Ekstra Görsel
DOGETRY: 5,21
SANDTRY: 14,44
DOTTRY: 228,80
Ekstra Görsel
CHZTRY: 3,84
BNBTRY: 19.007
ADATRY: 14,83
Ekstra Görsel
MATICTRY: 23,79
UNITRY: 240,70
LTCTRY: 2.626
Ekstra Görsel
GRTTRY: 9,09
Helium Coin Nedir? HNT Yorumları

Helium, başlangıçta Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına uzun menzilli kablosuz bağlantısı sağlamak ve uzun vadede herhangi bir şeyi birbirine bağlamak için ağ madencileri ve kablosuz ağ erişim noktaları olarak cihazları bulunan merkeziyetsiz küresel Hotspot ağından yararlanan bir Blockchain ağıdır. Helium projesi, bir kablosuz ağ altyapısının merkeziyetsiz versiyonu olarak düşünülebilir. İsteyen herkes Helium Ağı'nın Hotspot'larını istediği noktada konuşlandırılabilir ve ağ katılımcıları, insanların Hotspot'larına bağlanması karşılığında Helium'un ağının yerel varlığı HNT coin ile ödüllendirilir. Bu merkeziyetsiz Blockchain tabanlı yaklaşım, kablosuz internet altyapısının daha hızlı ve ağırlık olarak kullanılan geleneksel kablosuz ağ bağlantısı modellerinin maliyetinin çok altında bir şekilde ölçekleme sağlamaktadır.

Hellium Coin Nedir?

2019'un Temmuz ayında başlatılan Helium projesi, kablosuz ağ bağlantısı ile Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına güç sağlamak için tasarlanmış açık kaynaklı Blockchain ağıdır. Küresel, her yerde bulunan bir kablosuz ağ oluşturma çabasıyla, insanlar en yakındaki cihazlara bağlantı sağlarken, aynı anda Helium Ağı'nı oluşturmak ve güvence altına almak için HNT madenciliği yaparak düğümler (nodes) olarak hizmet eden Hotspot'ların barındırılması teşvik edilir.

Dünya çapında hızla genişleyerek büyüyen Helium Hotspot'ları, geliştiricilerden şirketlere, uzaktan orman yangını veya çevresel sensörlerden akıllı evcil hayvan tasmalarına, scooterlar ve herhangi bir yerden takip edilebilen bisikletlere kadar IoT sınıfı herhangi bir cihaza ekonomik bağlantı imkanı verir.

Hotspot'lar, LoRaWAN kablosuz ağ protokolü ve Helium Blockchain'in birleşimi olan Helium LongFi ile Wi-Fi'den 200 kat daha hızlı internet bağlantısı sağlayan tak ve çalıştır kablosuz ağ cihazlardır. Hotspot'lar, ayrıca Helium Blockchain'inde birer madenciler olarak hareket eder. Böylece insanların ağa katılmasına, bir Hotspot kurmaya, ağı oluşturmak ve cihaz verilerini hücresel veriye kıyasla oldukça düşük maliyetle aktarmak için HNT coin kazanmaya teşvik eder. Tüm bir şehri kapsama altına almak için yalnızca 50-100 Hotspot yeterlidir.

Helium topluluğu tarafından onaylanmış üçüncü taraf üreticiler çeşitli Helium Hotspot'ları sunmaktadır. Helium topluluğunun hızlı küresel büyümesine ve Helium Ağı'nı kullanmak için uygulamalar geliştiren geliştiricilerin ekosistemine paralel olarak, Hotspot'lara olan talep oldukça yüksektir.

Bu noktada "Herhangi birisinin neden geleneksel internet sağlayıcısı yerine Helium Ağı'nı kullanmak isteyebileceği" sorusu akıllara gelebilir. Doğal olarak merkeziyetsiz bir ağ olan Helium, tamamen şifrelenmiştir ve geleneksel hücresel veri maliyetinin çok altında, yüksek derece güvenlik ve her yerde internet erişimi sağlayışı ile öne çıkmaktadır. Kullanıcılar yalnızca gerçek veri kullanımına göre ödeme yaparlar. Helium protokolü, ayrıca bir cep telefonu sağlayıcısının dayatabileceği kota sınırlandırması veya kota aşımı ücretleri gibi kısıtlamalar ya da ek ücretlerle gelmez. Kullanıcıların SIM kart gibi ek donanım satın almasına da gerek yoktur. Helium Ağı'nı kullanmak isteyen bir kullanıcının LoRaWAN uyumlu herhangi bir cihazı seçmesi ve Helium Konsolu'nu kullanarak cihazlarına bağlanması yeterlidir.

Helium Ağı, kullanıcıları kapsamı doğruladıkları için ödüllendiren ve böylece konum ve ağ bağlantısını kanıtlayan yeni bir çalışma algoritması olan Kapsam Kanıtı'nı (PoC) kullanır. Kapsam Kanıtı, HoneyBadgerBFT'nin çok taraflı hesaplamaya dayalı konsensüs protokolünü içeren Helium Consensus Protocol'ü üzerine inşa edilmiştir.

Ağ katılımcıalrı, Helium Ağı'nı oluşturma sürecine dahil olmak ve Helium Blockchain'i tarafından desteklenen yeni bir teşvik modeli aracılığıyla Helium madenciliği yaparak HNT coin'i kazanmak için Hotspot'ları kullanır. Helium Ağı'nda madencilik, GPU'lar veya ASIC'ler gibi geleneksel madencilik cihazlarına yerine radyo dalgası teknolojisi aracılığıyla yapılır ve bu, Hotspot'ların geleneksel muadillerinden çok daha az elektrik enerjisi tüketmesini sağlar.

Hotspot'lara zaman zaman, belirli bir yerde ve belirli bir zamanda gerçekten radyo kapsama alanı sağladıklarını kriptografik olarak kanıtlamaları için testler verilir. Testler rastgele ve otomatik olarak atanır ve bu testleri geçen Hotspot operatörleri HNT coin ile ödüllendirilir. Helium Hotspot'ları, yakındaki cihazlardan Helium Ağı üzerinden veri aktarımı yaparak da HTN kazanır. Ne kadar veri aktarımı yapılırsa o kadar çok HNT kazanılır. Hotspot'lar, PoC zorluklarını tamamlayarak, diğer operatörlerin performansı için bir tanık olarak hizmet ederler ve cihaz verilerini aktararak Helium ekosistemine kattıkları değerle orantılı olarak ayrıca HNT coin kazanırlar. Helium Ağı'nda en yüksek HNT coin ödül dağıtımı veri aktarımı yapmaya yöneliktir.

Hotspot operatörleri, kapsama alanı sağlamak ve Helium Ağı üzerindeki veri aktarımları karşılığında HNT coin kazanır. 2022'nin Eylül ayı itibariyle, maksimum 223 milyon olan HNT coin arzı karşısında dolaşımda yaklaşık 125.3 milyon HNT coin bulunmaktadır. Proje, başlangıçta dolaşımda sıfır HNT ile yola çıkmış ve HNT'nin piyasalarda daha eşit dağılması amacıyla coin'in önceden madenciliği yapılmamıştır.

Yaklaşık her 30 blokta bir ödül olarak dağıtılan HNT coin'ler ile her dakika yeni Helium bloku çıkarılır ve Blockchain'e eklenir. HNT coin'in emisyon oranı ayda beş milyon HNT ile başlamıştır ve her iki yılda gerçekleşen yarılanma ile emisyon oranı yüzde 50 oranında düşmektedir. Son yarılanma 1 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu yarılanma ile HTN coin'in emisyon oranı aylık 2.5 milyon HNT'ye düşmüştür.

Ayrıca, Helium Ağı'nın kriptoekonomisinin merkezinde Veri Kredileri bulunmaktadır. Helium Ağı'nı kullanan her cihazın, verilerini internet ağına gönderebilmek için Veri Kredisi harcaması gerekir ve kullanıcılar Helium Ağı'na erişmek için Veri Kredisi ile ödeme yaparlar. Veri Kredisi'nin değeri sabit olup, bu değer bireysel kullanıcılara bağlıdır ve devredilemez. Bir Veri Kredisi'nin değeri 0,00001 ABD dolarına sabitlenmiştir. Veri Kredileri, Helium Ağı'nın büyümesi ve daha fazla cihazın Veri Kredisi kullanmasıyla daha fazla HNT coin'in yakımı veya basımı ile dengelenir.

HNT Nasıl Alınır?

HNT coin, başta hacim bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance olmak üzere, FTX, KuCoin, Gate.io, Crypto.com ve Bitget gibi birçok merkezi kripto para borsasında listelenmektedir. Bu borsalar aracılığıyla HNT coin'i kolay bir şekilde alıp satmak mümkündür.

HNT Yorumları

Helium, tüm dünyada milyarlarca uyumlu cihazı birbirine bağlama potansiyeline sahip yeni nesil bir kablosuz ağ altyapısı kuruyor olması bakımından oldukça değerli bir proje olarak değerlendirilmektedir. 2022'nin Eylül ayı itibariyle, Helium Ağı dünya çapında 10 binden fazla fazla şehirde, 95 binden fazla Helium Hotspot'una ev sahipliği yapmaktadır.

Helium Ağı'nın daha güvenli hale getirilmesi ve ölçeklendirilmesinin artırılması için Helium Blockchain'inde operatörler için Kanıt Kanıtı modeli piyasaya sürülmüştür.

Hotspot'ların sayısının hızla artmasının ötesinde, Helium ekosistemi hızla ölçekleniyor ve bir dizi donanım ve yazılım çözümü sunuyor oluşu ile de öne çıkmaktadır. Bu büyüyen topluluk, Hotspot üreticilerini, IoT şirketlerini ve uygulamalarını, geliştiricileri, stake etme hizmeti sağlayıcılarını ve daha fazlasını bir araya getirmektedir. Helium Ağı, ayrıca Hotspot'ları dağıtarak ve endüstriler arasında önde gelen şirketler için sensör çözümleri sunarak Helium ekosistemini genişleten D-Web Technologies gibi bir dizi şirketi de bünyesinde barındırmaktadır.

Helium Ağı, IoT cihazlarının sayısının katlanarak artmasıyla IoT bağlantısının zorluğunun üstesinden gelmede inanılmaz bir ilerleme kaydediyor ve geleceğin bir bütün kablosuz internet ağı altyapısının nasıl oluşturulabileceğine dair bir öngörünüm sunuyor olması bakımından yenilikçi bir iş yapmaktadır. Bu bakımdan ağın yerel varlığı HNT coin'in Helium Ağı'nın sağladığı faydadan kazanım sağlaması kaçınılmazdır.

HNT Hangi Ülkenin?

Tamamen merkeziyetsiz ve dağıtık bir ağ olan Helium Ağı'nın yerel varlığı HNT coin, herhangi bir ülkenin, şirketin veya bireyin kontrolünde değildir.

HNT Fiyatı

CoinMarketCap'in verilerine göre, bu yazının hazırlandığı sırada HNT fiyatı 4,93 dolardan işlem görmekte. HNT coin'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 55,22 dolarla 12 Kasım 2021 tarihinde kaydedilmiştir.

HNT Fiyat Grafiği

HNT fiyat grafiği için coin'in işlem gördüğü merkezi ve merkeziyetsiz kripto para borsalarını ya da CoinMarketCap, CoinGecko gibi veri platformları kullanılabilir.

21Milyon Blog
Kripto Para Rehberi
Yükleniyor...