IOTA, nesnelerin internetini geliştirmek için tasarlanan dağıtık defter teknolojisi olarak tanımlanabilir. Ağın kripto parası MIOTA’dır. MIOTA fiyatı, 2021'in ilk dört ayında 00'lik bir artışla 0,27 dolardan 2,67 dolara ulaştı. MIOTA, en yüksek fiyatını ise 5,69 dolar ile 19 Aralık 2017’de gördü
IOTA, ağını desteklemek için blok zinciri yerine “Tangle” isimli bir teknolojiyi kullanan yeni bir ekosistem ve kripto paradır. Bu system sayesinde, IOTA, kullanıcılara ücretsiz işlem, anında transfer ve teorik olarak sonsuz ölçeklenebilirlik imkanı sağlıyor. IOTA, genel olarak mikro işlemlere odaklanıyor. Yeni teknolojisi ile bir anda manşetlerde yer alan IOTA, nesnelerin internetini desteklemeyi, akıllı cihazların (örneğin telefonlar, buzdolapları, arabalar) birbirleriyle konuşmasını ve işlem yapması için bir altyapı sağlamayı hedefliyor.
IOTA projesi, 2014 yılının eylül ayında hayata geçti ve 2016 yılında da resmi şekilde kullanıma açıldı. Dört kurucu ortağın projesi olan IOTA, 2019 yılında ortaklardan birinin sadece danışman olarak görev aldığı bir dönüşüme tanık oldu. Birçok ekosistemin aksine IOTA, blokzincir ürünü değil. Tangle adı verilen bir teknolojik altyapıyla çalışıyor. Blokzincir tabanlı olmadığından dolayı, maden ve madencilere ödenen ağ ücretinin olmaması en önemli özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Diğer projeler ile karşılaştırıldığında masrafsız bir sistem olarak kullanıcılarına hizmet veren ekossitem, rakiplerinden daha verimli, basit ve ücretsiz olmayı vadediyor. IOTA ayrıca, madenciliği yapılan bir kripto para türü değildir.
IOTA’nın misyonu, kripto para dünyasındaki ölçeklenebilirlik sorunlarına çözüm getirmek ve Nesnelerin İnterneti’nin omurgası olmak. Uzmanlara göre ölçeklenebilirlik sorunu, işlem ücretlerinin yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden IOTA, merkeziyetsizlik kavramını en kapsamlı şekilde koruyarak ücretsiz işlemler başlattı.
IOTA, 2015 yılında David Sønstebø, Serguei Popov, Dominik Schiener ve Sergey Ivancheglo tarafından kuruldu. Sønstebø, ünlü bir girişimcidir. Kurucu ortak, daha önce bir donanım IP şirketinin geliştirilmesinde görev aldı. Popov ise Brezilya’daki Campinas Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak görev yapıyor ve Tangle sisteminin arkasındaki isim. Schiener ise IOTA’dan önce diğer şirketlerle ilgilenen bir girişimcidir. Elektronik konusunda uzmanlaşan Ivancheglo, artık IOTA ekibinin bir parçası değil. Bu nun nedeni girişimcinin ekibin ilk başlatıldığında belirlediği hedeflerin artık ulaşılabilir olmadığına inanması. Bugün, dünya çapında 25’ten fazla ülkeden bunun için çalışan uzmanlar olduğu için ekip genişledi.
IOTA ekosistemini geliştirmek için IOTA Vakfı, 2015 yılında bir İlk Para Teklifi (ICO) düzenledi. Yaklaşık 500.000 dolar toplandı (o sırada 1.337 BTC). Günümüzde ICO’lar bundan çok daha fazla para toplamayı başarırken, 2015’te çok popüler değillerdi, bu yüzden o zaman bir başarı olarak değerlendirildi.
İlk etapta, üç katrilyon MIOTA token’ı yayınlandı. ICO’da 999.999.999 satıldı. Ancak, bu tokenlerin çoğu zaman içinde yakıldı
Öncelikle IOTA coin’i destekleyen borsa bulmanız gerekiyor. .Kripto para borsaları ücretler, güvenlik ve ödeme yöntemlerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle, sizin için en uygun olan borsayı araştırmanız gerekiyor. Daha sonra, seçtiğiniz borsada hesap oluşturmanız gerekiyor.. Siteye git‘ düğmesini tıklayarak seçtiniz borsanın resmi web sitesi kayıt sayfasına gidebilir, adınızı ve e-posta adresini kullanarak bir hesap oluşturabilirsiniz. Hesabınıza para yatırın. IOTA coin almak için banka transferi ya da kredi/banka kartınızı kullanarak hesabınıza para yatırabilir veya bir kripto cüzdanından hesabınıza kripto para aktarabilirsiniz. Son olarak, IOTA coin alın.IOTA coin satın alma işlemini tamamlayın ve kripto varlıklarınızı güvenli bir kripto cüzdana aktarın
CoinMarketCap’ten alınan verilere göre IOTA Coin, Haziran 2017’de piyasaya sürüldü. O zaman yaklaşık 0,50 ABD doları değerindeydi. Altcoin, bir ay içinde fiyat 0.15 dolara düştü, fakat 2017 yılının Ağustos ayında 1 dolara ulaşmayı başardı. Kasım 2017’de IOTA, yaklaşık iki ay süren bir boğa koşusu sonucu 19 Aralık’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5,69 dolara ulaştı. Bundan kısa bir süre sonra fiyat ivme kazanmaya başladı. IOTA Coin, Nisan ayında 1 doların altına geriledi, ardından Mayıs 2020’de 2,60 dolar civarına geri döndü. 2021’in ilk çeyreğindeki ralli sonrasında mIOTA’nın fiyatı yeniden yükselmeye başladı ve Nisan ayında 2.68 dolara ulaştı. IOTA Coin, 2022’deki ayı piyasasında büyük oranda değer kaybetti ve an itibariyle 0.286 dolardan işlem görüyor. 2,78 milyar dolaşım arzı ile IOTA’nın piyasa değeri 797 milyon dolar civarında. IOTA, piyasa değerine göre 54. Sırada yer alıyor.
Iota Coin, en popüler kripto para projelerinden biri olduğu için token neredeyse bütün önde gelen borsalarda bulunuyor. Binance, Huobi, FTX, Bybit, Crypto.com, KuCoin, Gemini, Kraken, Bitstamp gibi büyük kripto para alım satım plâtformlarındana alınıp satılabiliyor
Piyasaya sürüldüğü günden bu yana farklı bir teknoloji benimseyen IOTA Coin, gündelik hayatımızda kullandığımız her şeyin internet verileri paraya çevirebilmeyi hedeflediğinden uzmanlara göre gelecek vaat ediyor. Analistlerin bu görüşlerini temellendirdikleri faktör ise teknolojik gelişmeler ve devrim niteliğindeki sistem. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların hayatında yer alan akıllı cihazların sayısı artacak. Artan akıllı cihaz sayısı ile birlikte veri kullanımı da aynı doğrultuda ivme kazanacak. Tüm bu dinamikler IOTA Coin’in uzun vadede iyi bir yatırım aracı olabileceğine işaret IOTA, kıllı şehirler, akıllı enerji, ilaç ve ulaşım, imalat ve tedarik zinciri gibi alanlarda yaptığı ortaklıklarla kullanım alanı ve işlevsellik bakımından ön plana çıkıyor.
IOTA bu zamana kadar en düşük fiyatını 0,07962 dolar ile 13 Ekim 2020’de, en yüksek fiyatını ise 5,69 dolar ile 19 Aralık 2017’de gördü. Dolaşan arzı 2.779.530.283 MIOTA olan kripto paranın toplam arzı da aynı miktardadır.