Litecoin (LTC), 2011 yılında Bitcoin Blockchain'in fork'lanmasıyla yani çatallanmasıyla piyasaya sürülen bir kripto paradır. Başlangıçta, geliştiricilerin Bitcoin'in çok merkezi olarak kontrol etmesine dair endişelerini gidermek ve büyük ölçekli madencilik şirketlerinin üstünlük kurarak madencilik yapmasıyla gelir elde etmelerini zorlaştırmak için tasarlanmıştır. Nitekim, sonunda kurumsal madencilerin Litecoin madenciliğinde aslan payını almasını engellemede başarısız olsa da, Litecoin kendisini madenciliği yapılabilir bir kripto para ve eşten eşe bir ödeme sistemine dönüştürmüştür.
Litecoin'in asıl amaçlarından biri, kurumsal ölçekli madencilerin farklı bir şifreleme yöntemi kullanarak madencilik sürecinin kontrolünü ele geçirmesini engellemekti. Ancak madenciler, özel madencilik cihazlarını hızla ağa göre uyarladılar ve ağ üzerindeki madencilik kapasitelerini artırdılar. Litecoin, Bitcoin gibi ASIC madencileri kullanılarak madenciliği yapılabilen bir kripto paradır. Blockchain içindeki bir blok, işlem bilgilerini tutar. Blok, madencilik yazılımı tarafından doğrulanır ve onu görmek isteyen herhangi bir sistem katılımcısına (madenci olarak adlandırılır) görünür hale getirilir. Madenci bunu doğruladıktan sonra zincirdeki bir sonraki blok oluşturulur ve madenci LTC ile ödüllendirilir.
2011 yılında eski Google mühendisi Charlie Lee tarafından piyasaya sürülen Litecoin, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen açık kaynaklı küresel bir ödeme ağıdır. Lee, Litecoin'den "Bitcoin'in lite versiyonu" ve "Altın Bitcoin'in gümüş versiyonu para birimi" olarak söz etmektedir.
Litecoin, önceden madenciliği yapılmış 150 LTC ile piyasaya sürülmüştür ve toplam 84 milyon LTC'lik arza sahiptir. Kripto paranın Blockchain'i her 2,5 dakikada bir yeni bir blok oluşturur. Litecoin arzı, kripto paranın değerini korumak için zamanla azalacak şekilde tasarlanmıştır. 7 Ağustos 2022 tarihi itibariyle madencilik yoluyla çıkarılmayı bekleyen 13.1 milyon LTC kalmıştır.
Litecoin'de blok ödülü halving yani yarılanma etkinliği ile düzenli olarak yüzde 50 oranında düşürülmektedir. Yarılanma, bir blokun hash'i ve Blockchain'deki işlem bilgileri doğrulandığında ve yeni bir blok oluşturulduğunda verilen ödülün düşürülmesi anlamına gelir. Yarılanma ile madencilere verilen LTC miktarı yarı yarıya azaltılır ve bu da yeni kripto paraların piyasaya sürülmesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
LTC için geçmiş ve en yakın yarılanma tarihleri şu şekildedir:
Litecoin, Scrypt adlı bir hash algoritmasını kullanır. Scrypt, SHA-256'dan daha yoğun bellek tüketimi yapar ve daha yavaştır. Ancak 2011 Tenebrix projesinin Scrypt'i madencilik için normal CPU'larla çalışacak şekilde değiştirmesinin ardından kripto para topluluğundan daha fazla kabul gördü. Scrypt için önemli ölçüde daha büyük bellek gereksinimleri, uygulamaya özel entegre devre (ASIC) madencilik cihazlarının geliştirilmesini zorlaştırdı. Ancak ASIC'ye dayanıklı madencilik cihazlarının gelmesi uzun sürmedi: dünyanın ilk Litecoin ASIC madencilik cihazı 2016'da piyasaya sürüldü.
Litecoin, bireysel madencilerin hakim olduğu madencilik ekosisteminden, teknoloji şirketleri tarafından işletilen büyük madencilik havuzlarının Litecoin madenciliğinin ezici bir çoğunluğunu oluşturduğu kurumsal bir yapıya geçmiş durumda. Öte yandan daha popüler kripto paralardan çok daha düşük bir piyasa değerine sahiptir. Bununla birlikte, CoinMarketCap'in izlediği 20 binden fazla kripto para arasında ilk 50'deki konumunu koruyarak hala en çok işlem gören kripto paralardan biridir. Bu pozisyon, onun hala popüler bir kripto para olduğunu, ancak Bitcoin ve bazı yeni kripto paraların sahip olduğu yatırımcı ilgisine sahip olmadığını göstermektedir.
Litecoin, en büyük kripto para Bitcoin ile en çok karşılaştırılan kripto paralardan biridir. Litecoin ile Bitcoin'in arasındaki ilk ve en temel fark, maksimum arzıdır. Bitcoin'in maksimum arzı 21 milyon BTC iken, Litecoin'in maksimum arzı 84 milyon LTC'dir. Litecoin ile Bitcoin arasındaki bir diğer fark, kripto paraların protokolleridir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, Bitcoin SHA-256 protokolünü kullanırken, Litecoin Scrypt protokolünü kullanmaktadır. Protokoller arasındaki fark, her iki kripto paranın işlemleri gerçekleştirme süresini doğrudan etkilemektedir. Litecoin'deki işlemlerin gerçekleştirilmesi ve onaylanması Bitcoin'den dört kat daha hızlıdır. İşlemlerin gerçekleştirilmesindeki hız, daha az işlem doğrulama aşamasını içerdiğinden güvenlik pahasına gelmektedir. Litecoin'in 2.5 dakikalık işlem onay süresi (Bitcoin'in işlemleri onaylamak için harcadığı yaklaşık 10 dakikanın aksine), işlemlerinin süper güvenli olmasını istemeyen veya buna ihtiyaç duymayan küçük çaplı kullanıcılar için son derece uygundur.
Şu anda kripto paralar, merkezi ve merkeziyetsiz kripto para borsalarında alınıp satılmaktadır. Litecoin de birçok yerli ve yabancı kripto para borsasından alınıp satılabilmektedir. Bu yerli ve yabancı kripto para borsaları özetle şunlardır; Binance, FTX, Coinbase, KuCoin, BtcTurk ve Paribu.
Litecoin herhangi bir ülkenin para birimi değildir. LTC, Litecoin ağının kripto parasıdır ve tamamen merkeziyetsizdir. Ağdaki işlemler madenciler tarafından işlenmekte yani yerine getirilmektedir.
CoinMarketCap'in verilerine göre Litecoin, bu rehberin hazırlandığı sırada 61,55 dolardan işlem görmektedir. LTC'de tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) 412,96 dolarla 10 mayıs 2021 tarihinde, tüm zamanların en düşük seviyesi ise 14 Ocak 2015 tarihinde 1,11 dolarla kaydedilmiştir.
Litecoin'in fiyat grafiğine başta CoinMarketCap ve CoinGecko olmak üzere, Tradingview gibi platformlardan ve işlem gördüğü tüm kripto para borsalarından ulaşılabilmektedir.
Litecoin'de tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) 10 Mayıs 2021 tarihinde 412,96 dolarla kaydedilmiştir. LTC, bu tarihden beri değerinin yüzde 85'inden fazlasını kaybetti ve bu rehberin hazırlandığı sırada 61,55 dolardan alınıp satılmaktadır.
Popüler fiyat tahmin algoritması Wallet Investor, LTC fiyatının önümüzdeki 5 yıl içinde 146,74 dolara yükseleceğini gsötermektedir. Bu da LTC'den önümüzdeki 5 yıl içinde yeni bir ATH kaydetmesinin beklenmediği anlamına geliyor. Elbette kripto para paraların birer spekülatif varlıklar olması ve bunun karşılığında yüksek voaltilite gösteriyor olmaları göz önüne alındığında beklentilerin ve tahminlerin boşa çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu eklemek gerekiyor.