BTCTRY: 2.288.817
ETHTRY: 115.577
XRPTRY: 20,70
Ekstra Görsel
SOLTRY: 6.058
LINKTRY: 620,00
AVAXTRY: 1.752
Ekstra Görsel
GALATRY: 2,13
DOGETRY: 6,96
SANDTRY: 23,22
Ekstra Görsel
DOTTRY: 312,80
CHZTRY: 4,85
BNBTRY: 20.131
Ekstra Görsel
ADATRY: 21,59
MATICTRY: 32,56
UNITRY: 421,10
Ekstra Görsel
LTCTRY: 3.375
GRTTRY: 13,10
BTCTRY: 2.288.817
Ekstra Görsel
ETHTRY: 115.577
XRPTRY: 20,70
SOLTRY: 6.058
Ekstra Görsel
LINKTRY: 620,00
AVAXTRY: 1.752
GALATRY: 2,13
Ekstra Görsel
DOGETRY: 6,96
SANDTRY: 23,22
DOTTRY: 312,80
Ekstra Görsel
CHZTRY: 4,85
BNBTRY: 20.131
ADATRY: 21,59
Ekstra Görsel
MATICTRY: 32,56
UNITRY: 421,10
LTCTRY: 3.375
Ekstra Görsel
GRTTRY: 13,10
LUNC Coin Nedir?

Terra ekosisteminde UST’nin dolar sabitini kaybetmesi ve ardından piyasaya çok fazla LUNA sürülmesi ile sonuçlanan olayın ardından ikinci bir zincir piyasaya sürüldü ve orjinal zincirdeki kripto para birimi LUNC adını aldı. Yani LUNC’nin orjinal LUNA olduğunu ifade edebiliriz. 

LUNC Nedir?

Mayıs ayında Terra ekosisteminin algoritmik stablecoin birimi olan TerraUSD (UST), dolar sabitini kaybetti ve düşüşe başladı. Bunun üzerine ekosistem söz verdiği gibi UST’yi desteklemek için LUNA piyasaya sürmeye başladı ve bir noktada LUNA arzı 7 trilyon adedi geçti. Tabii burada bahsedilen orjinal LUNA, yan şu an borsalarda LUNC ticker’ı ile gördüğümüz LUNA.

En başa dönecek olursak Terra Classic, Ocak 2018\'de Daniel Shin ve Do Kwon tarafından kuruldu. İkili projeyi, fiyat istikrarı ve kullanılabilirliğe odaklanarak blockchain teknolojisinin ve kripto para biriminin hızlı bir şekilde benimsenmesini sağlamanın bir yolu olarak tasarladı. Kwon, Terra\'nın arkasındaki şirket olan Terraform Labs\'ın CEO\'luğunu üstlendi. Kwon daha önce merkezi olmayan kablosuz ağ çözümleri sunan Anyfi\'nin kurucusu ve CEO\'suydu. Ayrıca Microsoft ve Apple için yazılım mühendisi olarak da çalıştı. 

Shin ise Terra\'yı geliştirmeden önce, büyük bir Güney Kore e-ticaret platformu olan TMON olarak da bilinen Ticket Monster\'ın kurucu ortağı ve yöneticisiydi. Daha sonra tamamen işlevsel şirketler kurmak için girişimcilerle birlikte çalışan bir startup incubator olan Fast Track Asia\'nın kurucu ortağı oldu.

Öte yandan Terra, fiyat istikrarlı küresel ödeme sistemlerine güç sağlamak için fiat sabitli stablecoin’leri kullanan bir blok zinciri protokolü olarak hayata geçti. Whitepaper’ına göre Terra, fiyat istikrarını ve fiat para birimlerinin geniş çapta benimsenmesini Bitcoin\'in (BTC) sansür direnciyle birleştiriyor ve hızlı ve uygun fiyatlı ödemeler sunuyor. Ancak şu anda bu rollerin LUNA V2 tarafından yürütüldüğünü belirtmekte fayda var.

Bunlara ek olarak yapılan yorumlara göre “Classic” terimi Ethereum\'un 2017\'deki DAO hack\'inden sonra Ethereum/Ethereum Classic ayrımına bir gönderme olabilir. Kwon, UST olayını “Terra\'nın DAO hack anı\" olarak tanımlamıştı.

Bunların yanında Luna Classic, 28 Mayıs\'ta yeni zincirin başlangıç bloğu yayına girerken piyasaya sürüldü. Ancak teknik olarak Luna Classic, yeni zincir lansmanından önce de vardı. Bu zincir yeni zinciri bir nevi görmezden geliyor ve bu sebeple Terra ekosistemini oluşturan mevcut kodla devam ediyor.

Luna Classic\'in piyasaya sürülmesinin ardından topluluk, arzı azaltmak için daha fazla Luna yakımına odaklanacak gibi görünüyor. Bazı borsaların ise LUNC’yi işlem ücretleri yoluyla yakma sözü verdiği biliniyor.

Bunlara ek olarak en basit şekli ile LUNC, Terra Classic zincirinin kripto para birimi olarak tanımlanabilir. Terra Classic\'in birkaç gün önce yayınlanan Terra 2.0\'ın eski versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Hard fork’un başarılı bir şekilde uygulanması ile birlikte Terra chain ikiye bölündü ve LUNC ve LUNA olmak üzere iki kripto para birimi ortaya çıkmış oldu. Her ne kadar ekosistemde tam destekle karşılanmamış olsa da Terra kurucusu Do Kwon hard fork’un en büyük destekçilerinden biri.

LUNC Nasıl Alınır?

Bu noktada yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir konu var: LUNC’nin eski ve LUNA’nın yenin kripto para birimi olduğunu unutmamak. LUNC şu anda pek çok borsada bulunuyor. LUNC, Binance, FTX, Bithumb, BtcTurk, Huobi ve Kucoin gibi pek çok borsadan alınabilir. 

1 LUNC Kaç Dolar? Kaç TL?

1 LUNC şu anda 0,000094 dolardan işlem görürken TL karşısında da 1  LUNC’nin 0,0015 TL’den işlem gördüğü ifade edilebilir. LUNC rekor seviyesini TL bazında 5 Nisan 2022’de 1.970 TL ile gördü. Bunun yanında LUNC dolar bazında da rekorunu yine 5 Nisan 2022’de 119 dolar ile kırdı.

LUNC Coin Arzı

Son olayların ardından piyasaya çok fazla LUNC eski adı ile LUNA sürülmesinden sonra arz 7 trilyonun üzerine çıkmıştı. Ancak daha sonra yakım işlemleri ile arz bir nebze olsun düştü ve 6,5 trilyon adet seviyelerinde bulunuyor. Yine de kripto para ekosistemi LUNC arzını düşürmek için yakımlara devam edeceğinin sözünü veriyor. 

Buna ek olarak LUNC’nin 119 dolarlık rekor seviyesi bir yana 1 doları görmesinin bile şu an için mümkün olmadığını ifade edebiliriz. Çünkü LUNC’nin 1 dolar olması demek piyasa değerinin 6,5 trilyon dolar üzerine çıkması anlamına gelecek. Şu anda toplam kripto para piyasasının değerinin 1,2 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde ise bu durumun neden mümkün olmadığı anlaşılıyor.

Güncel LUNC fiyatını 21 Milyon'dan takip edebilirsiniz.

21Milyon Blog
Kripto Para Rehberi
Yükleniyor...