SafeMoon, 2021'in Mart ayında piyasaya sürülen ve o yılın Nisan ayında fiyatının sert yükselmesinin ardından dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir kripto para ya da başka bir deyişle altcoin'dir. Altcoin, o zamandan beri esasen değerinin büyük kısmını kaybetti ve yazım sırasında 2021'in Nisan ayında kaydettiği tüm zamanların en yüksek seviyesinden güncel fiyatlarla yaklaşık yüzde 99 düşmüş durumda. SafeMoon, uzun vadeli yatırımcılarını ödüllendirmek için tasarlanmış bir yapıyı benimsemiştir. Bu yapı ile altcoin'de satış yapan yatırımcılardan yüzde 10'luk ücret kesintisi yapılır ve bu ücretin bir kısmı mevcut yatırımcılara aktarılır.
SafeMoon, yalnızca çevrimiçi olarak var olan ve bir değişim aracı olarak kullanılmayı ümit eden bir kripto paradır. Bitcoin ve Ethereum gibi daha popüler kripto paralar gibi, SafeMoon da Blockchain olarak bilinen dağıtık defter teknolojisi ile desteklenmektedir. SafeMoon, Binance Smart Chain Blockchain'i üzerinde inşa edilmiştir. SafeMoon'un yerel varlığı SAFEMOON'dur ve yazım sırasında Bitcoin'in yaklaşık 441 milyar dolar olan piyasa değerine kıyasla yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahiptir.
SafeMoon, uzun vadeli yatırımı teşvik eden ve yatırım yapanların satış yapmasının önüne geçecek şekilde tasarlanmış bir yapıyı benimsemiş olsa da 2021'de fiyatın zirve yapmasının ardından bu yapı beklendiği gibi işe yaramadı. Uzun vadeli yatırımcıların ödüllendirilmesi, ücretin yarısı SafeMoon'un mevcut yatırımcılarına ve diğer yarısı bir likidite havuzunda kullanılmak üzere altcoin'de satış yapan yatırımcılardan yüzde 10 ücret kesintisi yapılarak sağlanmaktadır.
Blockchain güvenlik şirketi CertiK, SafeMoon için yaptığı bir denetim sırasında, yatırımcılarının likidite havuzundan oluşturulan token'ları aldığını ve onlara ücretin bir parçası olarak oluşturulan token'lar üzerinde kontrol sağladığını tespit etti. CertiK, raporunda bunu önemli bir sorun olarak nitelendirdi ve SafeMoon'un güvenlik özelliklerini iyileştirmesi önerisinde bulundu.
O zamandan bu yana SafeMoon'un geliştiricileri, arzı azaltmak ve fiyatı yükseltmek için dolaşımdaki SAFEMOON miktarını elle düzenli olarak yakım yaparak azaltmaktadır.
CoinMarketCap'in verilerine göre, fiyat 2021'in Mart ayında ayında piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra sert yükseldi ve 20 Nisan 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,000014 dolara ulaştı. O zamandan beri zirvesinden yaklaşık yüzde 99 düştü.
Hemen hemen diğer tüm kripto paralarda olduğu gibi, SafeMoon da içsel değeri bulunmayan, son derece spekülatif bir varlıktır. SafeMoon'a yatırım yapmayı düşünenler tüm parasını kaybetmeye hazırlıklı olmalıdır.
SafeMoon, şu an için Bitrue, Biswap, Gate.io ve MEXC gibi oldukça sınırlı merkezi kripto para borsalarında listelenmektedir. Ayrıca merkeziyetsiz kripto para borsası PancakeSwap'da da listelenmektedir. Yatırımcılar, bu kripto para borsalarını kullanarak kolaylıkla SafeMoon'un yerel varlığı SAFEMOON'u satın alabilirler.
SafeMoon, yatırımcılarda uzun vadeli yatırımı teşvik etmek ve satış yapmalarının önüne geçmek için özel bir yapıyı kullanan bir kripto paradır, ancak bir dizi başka riskle birlikte gelen son derece volatil bir varlıktır. Bu tür riskli varlıkları satın alanlar tüm yatırımlarını kaybetme ihtimaline hazır olmalıdır. SafeMoon'a yatırım yapmadan önce aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekmektedir:
Volatilite: Piyasaya sürüldüğünden beri Safemoon'un fiyatı son derece volatiliteliydi ve yaklaşık yüzde 99 düşmeden önce yüzde 20 binden fazla yükseldi. Çoğu kripto paranın içsel bir değeri bulunmadığı için yatırımın geri dönüşü onu başka birine ne kadara satabileceğinize bağlıdır.
Düzenleme: Kripto paralar oldukça yeni ve hükümetler ne olduklarını ve finans düzenine etkilerinin ne olabileceğini daha yeni anlamaya başlıyor. Çin, ortaya koydukları finansal riskler ve neden oldukları spekülatif ticaretten dolayı 2021'de kripto paraları bir bütün olarak yasaklayarak güçlü bir tepki gösterdi. Düzenlemelerin, kripto para yatırımlarından sağlanan kazançlardan oldukça yüksek oranlarda vergi alınması şeklinde de gelebileceği unutulmamalı.
Spekülatif Balon: Balonlar sonradan daha kolay fark edilir olsalar da, bazı kripto paraların spekülatif bir çılgınlığın parçası olduğuna dair birçok işaret bulunmaktadır. SafeMoon'un kendisi, altta yatan gerçek amaca hizmet etmek yerine hem güvenli hem de “aya giden” bir varlık anlatısını kullanarak mevcut kripto para çılgınlıktan yararlanmak için seçilmiş gibi görünüyor. Bu ciddi yatırımcılar için açık bir tehlike işareti olabilir.
Likidite: SafeMoon'a hızlı bir şekilde yatırım yapmak veya satış yapmak isteyen yatırımcılar için, kripto paranın kurucularının yüzde 10'luk bir ücretle satış yapmaktan vazgeçmesi likiditenin düşmesine neden olabilir. Ek olarak, SafeMoon, henüz yeterli sayıda büyük kripto para borsalarında işlem görmemektedir. Bu da likidite problemlerine işarettir.
SAFEMOON, birçok merkezi ve merkeziyetsiz kripto para borsa borsasında listelenmektedir. Bu borsalar şu an için Bitrue, Biswap, Gate.io, MEXC ve PancakeSwap ile sınırlıdır. Gelecekte altcoin'in listelendiği kripto para borsalarının sayısı artabilir veya delist'lerle tam tersinin de olabileceği unutulmamalıdır.