2017 yılında İsviçre Cenevre merkezli Solana Foundation tarafından başlatılan Solana projesi, De-Fi tabanlı bir proje olarak tanımlanabilir. Solana, özellikle merkeziyetsiz uygulama (Decentralized Applications) oluşturmayı kolaylaştırmak için tasarlandı.
2017 yılında İsviçre Cenevre merkezli Solana Foundation tarafından başlatılan Solana projesi, De-Fi tabanlı bir proje olarak tanımlanabilir. Solana, özellikle merkeziyetsiz uygulama (Decentralized Applications) oluşturmayı kolaylaştırmak için tasarlandı.
Ortaklıklar, projeler, yatırımcılar ve fiyat performansı açısından hızla büyüye kaydeden Solana’nın başındaki isim Anatoly Yakovenko’dur. 2017 yılında Solana’yı hayata geçiren Yakovenko, Solana’dan önce Qualcomm ve Dropbox’ta da yazılım mühendisi olarak görev yaptı. SOL, De-Fi ekosistemindeki DApp’i yani, merkezi uygulamayı geliştirme misyonu doğrultusunda kuruldu. Proof of Stake ve Proof of History algoritmalarının buluşturulduğu yenilikçi bir yaklaşıma sahip olması SOL’un kısa bir süre içerisinde hızla benimsenmedine olanak sağladı. SOL, bu sayede ekosistemdeki ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirlik etkenlerini artırarak projeyi daha hızlı ve işlevsel hale getiriyor. Ethereum’un (ETH) en büyük rakibi olarak nitelendirilen SOL, aynı zamanda düşük işlem ücretleri de vadediyor. SOL, madenciliği yapılan bir kripto para türü konumunda.
Solana Vakfı’nın temel ilkelerinden bir tanesi , merkeziyetsiz finansmanı daha büyük ölçekte erişilebilir kılmaktır. Solana'nın kripto para sektrüne tanıttığı en önemli yeniliklerden biri, Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilen geçmişin kanıtı (Proof of History) fikir birliğidir. Bu sistem, protokolün daha fazla ölçeklenebilir olmasını sağlarken aynı zamanda kullanılabilirliği de artırmaktadır. Solana, piyasada blok zincirinin sunduğu inanılmaz derecede kısa işlem süreleri ile biliniyor. Solana'nın hibrit protokolü, hem işlem hem de akıllı sözleşme yürütme için önemli ölçüde azaltılmış doğrulama süreleri sağlıyor. Diğer projeri geride bırakan hızlı işlem süreleriyle Solana, kurumsal yatırımcının ilgisini de çekmeyi başardı . Solana platformu, hem küçük çaplı bireysel kullanıcılara hem de kurumsal müşterilere eşit şekilde hizmet etmeyi hedefliyor. Ekossitem, ölçeklenebilirliği ve hızlı işlemeyi garanti ederken, düşük işlem maliyetlerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
Saniyede binlerce işlem yapabilen Solana ortalama 400 milisaniyede blok oluşturabiliyor. Kıyaslamak gerekirse, Bitcoin blockchain'inde ortalama blok süresi 10 dakika, Ethereum blockchain'inde ise 15 saniyedir. Bu veriler, SOL’un üstünlüğünü bir kez daha ortaya koyuyor.
Kripto paralara yatırım yapmak isteyenler için Solana nasıl alınır satılır sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilir. Bunun için ya madencilik yapılır ya da kripto para borsası kullanmak gerekir. Türkiye’de, Türk Lirası ile Solana satın almak zannedildiğinin aksine çok kolay ve hızlı bir işlemdir. Solana, Binance uygulaması üzerinden alınabilmektedir.
SOL, bu zamana kadar en düşük fiyatını 0,5052 dolar ile 11 Mayıs 2020’de, en yüksek fiyatını ise 214,96 dolar ile 9 Eylül 2021’de gördü. Solana an itibariyle 42 (734 tl) dolardan işlem förüyor.
SOL, Solana blockchain'inin token standardı olan SPL protokolü tabanlıdır. Blockchain, enflasyonist baskıyı aaltmak için zaman zaman yakımlar gerçekleştirir ve dolaşımdan kaldırır. SOL’un dolaşımda olan arz ise 272.637.428'dir. Yenilikçi hibrit konsensüs modeli nedeniyle Solana, hem küçük çaplı alım-satım yapan bireylerin hem de kurumsal anlamda alım-satım yapan kurumların ilgisini çekmektedir. SOL, Türkiye’de sık sık trend olan kripto para birimlerinden biri olmayı başardı.
Önde gelen kripto paraların büyük çoğunluğu gibi, Solana (SOL) da 2022’ye zor bir başlangıç yaptı. SOL, sene başından beri w değer kaybetti. Bu kaybın P’den fazlası sadece son 30 günde gerçekleşti. Ancak analiste göre, SOL ekosisteminde fiyata ivme kazandırabilecek çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Bir “move-to-earn” uygulaması olan StepN, kripto para sektründe en çok tartışılan projelerden biri haline geldi. Proje, Solana Blockchain’i üzerine inşa edildi. 2 milyon ila 3 milyon aylık aktif kullanıcıyla StepN, muhtemelen Solana ekosistemine yepyeni bir kullanıcı grubu getirdi. Bu kullanıcıların bazılarının daha önce Solana veya başka herhangi bir ekosistem ile etkileşime girmemiş olması muhtemeldir.
Solana, ayrıca Ethereum’dan sonra NFT pazarında ikinci konumda. SOL, Ocak ayında toplam NFT satışlarında 1 milyar doları geçti. Dünyanın en büyük NFT pazarı olan OpenSea, Nisan ayında Solana NFT’lerini listelemeye başladı. Platform, daha önce sadece Ethereum ve Polygon NFT’lerine özeldi. Ayrıca, NFT takipçisi CryptoSlam’den alınan verilere göre, Solana kısa süre önce günlük toplam NFT satışlarında Ethereum’u geçti, bu nedenle Solana, NFT alanında Ethereum’a karşı büyük bir rakip oldu. SOL, ayrıca ödeme sistemi ile bir adım öne geçti. Solana kısa süre önce Solana Pay’i başlattı. Bu, trader’ların blok zincirinin hızından yararlanmak için kullanabilecekleri bir sistem. Solana, saniyede 60.000’e kadar işlem gerçekleştirebilir. Ortalama ücret, bir sentin onda biri kadardır. Solana’nın temel sorunu ağda meydana gelen kesintiler. Blockchain, geçtiğimiz yıl boyunca birkaç kesinti yaşadı. En sonuncusu bu ayın başlarında gerçekleşti. Analistlere göre, bu risk teşkil ediyor. Ancak Solana‘nın hala beta aşamasında olduğunu hatırlamak da önemli. Yazılım mühendisleri, Solana beta sürümündeyken sorunlarını çözebilirse, platformun geleceği parlak olabilir. Bank of America, SOL için Kripto’nun Visa’sı terimini kullandı. Sonuç olaral, SOL uzun vadede umut vaat eden bir proje olarak tanımlanabilir.
Projeyle ilgili fikir ve ilk çalışmalar 2017'de başlamasına rağmen, Solana, merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Solana Vakfı tarafından Mart 2020'de resmi olarak başlatılmıştır.