BTCTRY: 2.292.122
ETHTRY: 115.648
XRPTRY: 20,10
Ekstra Görsel
SOLTRY: 5.956
LINKTRY: 623,10
AVAXTRY: 1.751
Ekstra Görsel
GALATRY: 2,15
DOGETRY: 6,92
SANDTRY: 22,28
Ekstra Görsel
DOTTRY: 307,30
CHZTRY: 4,60
BNBTRY: 18.902
Ekstra Görsel
ADATRY: 20,97
MATICTRY: 32,70
UNITRY: 400,80
Ekstra Görsel
LTCTRY: 3.070
GRTTRY: 13,35
BTCTRY: 2.292.122
Ekstra Görsel
ETHTRY: 115.648
XRPTRY: 20,10
SOLTRY: 5.956
Ekstra Görsel
LINKTRY: 623,10
AVAXTRY: 1.751
GALATRY: 2,15
Ekstra Görsel
DOGETRY: 6,92
SANDTRY: 22,28
DOTTRY: 307,30
Ekstra Görsel
CHZTRY: 4,60
BNBTRY: 18.902
ADATRY: 20,97
Ekstra Görsel
MATICTRY: 32,70
UNITRY: 400,80
LTCTRY: 3.070
Ekstra Görsel
GRTTRY: 13,35
Stacks Coin Nedir? STX Coin Fiyat Grafiği

Web3 odaklı kripto paralar arasında sayılan Stacks (STX) en büyük 100 kripto paradan biridir. Yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği bu altcoin Stacks projesinin yerel tokeni ve birçok amaçla kullanılıyor. Peki Stacks (STX) nereden nasıl alınabilir? Bu altcoinin geleceği var mı, fiyat beklentileri neler? İşte detaylar.

Stacks Coin Nedir?

Akıllı sözleşme ve blockchain üzerinde kurulu merkeziyetsiz uygulamaları Bitcoin ağına taşımak için geliştirilen Stacks birinci katman blockchain protokolüdür. Bitcoin ağı diğer alternatiflere göre çok daha güvenlidir. Yüksek hash gücü bu güvenliğin temelinde yer alıyor ve ağa saldırı ihtimali neredeyse sıfır. Bundan dolayı akıllı sözleşmelerin ve uygulamaların bu altyapıyı kullanması onlara güvenlik anlamında büyük fayda sağlar.

Geçmişte Blockstack ismiyle başlatılan proje daha sonrasında benzer isme sahip bir çalışmayla karıştırılabileceği gerekçesiyle ismini değiştirdi. 2020 yılında bugünkü ismini alan Stacks, geçtiğimiz yılın Ocak ayında ise ana ağına geçişini başarıyla tamamladı. Stacks 2.0 mainnet sayesinde kullanıcılar bu platformu kullanarak kendi akıllı sözleşmelerini oluşturabiliyor.

Stacks 2.0, Proof of Transfer ("PoX") adlı yeni bir madencilik mekanizması uygular. PoX, iki blockchain arasında bir fikir birliği algoritmasıdır. Yeni bir blockchaini (Stacks) güvence altına almak için yerleşik bir blockchain (bu durumda Bitcoin) kullanır. PoX, Bitcoin'e 1:1 blok oranıyla bağlanır, yani Stacks blockchaininde olan her şey Bitcoin Blok zincirinde doğrulanabilir.

Geliştiriciler Stacks 2.0 ağında akıllı sözleşme kodlamak için Clarity isimli yeni bir dil kullanır. Clarity akıllı sözleşme dili, öngörülebilirlik ve güvenlik için optimize edilmiştir. Clarity açık kaynak projesi, Stacks ve Algorand tarafından destekleniyor.

Stacks Coin Nasıl Alınır?

Günlük işlem hacmi 17 milyon doları aşan Stacks (STX) yaklaşık 550 milyon dolar piyasa değerine sahiptir. Oldukça popüler bir altcoin olmasından ötürü hemen hemen tüm borsalarda bulunuyor. Birçok farklı işlem çiftini kullanarak STX alımı yapabilirsiniz. Aşağıdaki borsalar Stacks (STX) coini desteklemektedir ve hacim gücüne göre sıralanmıştır.

  • Upbit
  • Binance
  • Coinbase
  • LBank
  • Gate
  • KuCoin
  • CryptoCom
  • WazirX

Türk borsaları kullanarak alım/satım yapmak isteyen yatırımcılar için de tek seçenek bulunuyor;

  • BtcTurk

Stacks Coin Alınır Mı?

DeFi, NFT, Akıllı Sözleşmeler, Metaverse ve Web3 gibi birçok popüler alanda varlık gösteren Stacks aynı zamanda kurumsal yatırımcıların da ilgi odağında. Blockchain Capital, DCG, Huobi Capital, Fabric Ventures gibi çok sayıda hedge fon ve şirket Stacks projesine yatırım yapıyor. Bir altcoin için kurumsal ilginin bu denli fazla olması önemlidir. Bu şirketler yatırımlarını şekillendirirken çok daha detaylı araştırmalar ve değerlendirmeler yapar. Fakat milyar dolarlık fon şirketlerinin de yanlış kararlar alabileceğini unutmamak gerekiyor. Bunun nereden biliyoruz? Elbette Mayıs ayındaki Terra çöküşüyle gelen iflaslardan.

Yatırımcılar eğer Bitcoin’in güvenlik yönünden yararlanan Stacks ekosisteminin daha popüler hale geleceğini düşünüyorsa elbette yatırım yapabilir. Burada net bir görüş belirtmemiz doğru olmayacaktır.

Stacks Coin Geleceği

Birbirinin benzeri akıllı sözleşme platformları hızla artıyor. Ethereum rakibi olarak doğan ve yüksek hız vaat eden blockchainler mücadelesine devam ediyor. Ancak Stacks daha farklı bir şey yapıyor. Ethereum rakibi olmak, çok daha yüksek hızla ve sıfıra yakın maliyetle hizmet vermek yerine güvenliği ön plana çıkarıyor. Ağın çalışma mantığına yukarıda değinmiştik.

Web3 eğer gelecekte hayatımıza daha fazla yer kaplayacaksa, kullanıcıların en büyük endişelerinden biri güvenlik olacak. Bitcoin’in bu yönünü kullanarak oldukça ilginç bir yapı inşa eden Stacks (STX) bu yönüyle gelecekte daha da büyüyebilir.

Stacks Coin Fiyat Grafiği

8 ay önce 3,61 dolara ulaşarak ATH bölgesini belirleyen STX Coin yazı hazırlandığı sırada 0,41 dolardan alıcı buluyor. Dip seviyesi ise Mart 2020 tarihinde gördüğü 0,04 dolardır. Bugün dip seviyesine göre

21Milyon Blog
Kripto Para Rehberi
Yükleniyor...