BTCTRY: 2.111.294
ETHTRY: 100.877
XRPTRY: 16,92
Ekstra Görsel
SOLTRY: 4.695
LINKTRY: 460,10
AVAXTRY: 1.161
Ekstra Görsel
GALATRY: 1,47
DOGETRY: 5,13
SANDTRY: 14,85
Ekstra Görsel
DOTTRY: 222,70
CHZTRY: 3,68
BNBTRY: 18.387
Ekstra Görsel
ADATRY: 15,77
MATICTRY: 22,39
UNITRY: 250,70
Ekstra Görsel
LTCTRY: 2.713
GRTTRY: 8,64
BTCTRY: 2.111.294
Ekstra Görsel
ETHTRY: 100.877
XRPTRY: 16,92
SOLTRY: 4.695
Ekstra Görsel
LINKTRY: 460,10
AVAXTRY: 1.161
GALATRY: 1,47
Ekstra Görsel
DOGETRY: 5,13
SANDTRY: 14,85
DOTTRY: 222,70
Ekstra Görsel
CHZTRY: 3,68
BNBTRY: 18.387
ADATRY: 15,77
Ekstra Görsel
MATICTRY: 22,39
UNITRY: 250,70
LTCTRY: 2.713
Ekstra Görsel
GRTTRY: 8,64
Stellar Nedir? XLM Coin Yorumları

4 Ocak 2022'de 13'ncü yaşını kutlayan Bitcoin, yaptığı yükselişlerle birçok kez manşetlere konu olsa da yaptığı yükselişlerle yatırımcısına daha etkileyici kazançlar sağlayan ve büyük ilgi gören başka kripto paralar veya kripto para ağları bulunmaktadır. Stellar ağı da bunlardan biridir. 2017 yılında Stellar ağının kripto parası XLM'nin değeri yüzde 34 bin 900 arttı. 2018'de değeri yüzde 77 düştü. Daha sonra Stellar coin'in fiyatı 2019 ve 2020 boyunca nispeten sabit kaldı. 2021'ye gelindiğinde Ocak-Mart ayları arasında değerini yüzde 226 artırdı ve 2021'nin sonundan itibaren yeniden düşüşe geçti.

Stellar Nedir?

Stellar ağı ve ağın yerel varlığı Lumen (XLM), Stellar Geliştirme Vakfı tarafından geliştirilen dijital veya bir sanal para birimini ifade etmektedir. Kuruluşun Lumen adı verilen kripto parası, çeşitli kripto para borsalarında XLM sembolü altında işlem görmektedir. Lumen, bankaları, ödeme sistemlerini ve insanları düşük maliyetli, ödemeler de dahil olmak üzere varlıklar arası değer transferlerini kolaylaştırmak için birbirine bağlayan Blockchain tabanlı bir dağıtık defter ağı olan Stellar ağındaki trader'lar tarafından kullanılmaktadır.

Stellar, aslen Ripple ile birçok benzerliği bulunan açık kaynaklı bir ödeme teknolojisidir. Kurucusu Jed McCaleb, aynı zamanda Ripple'ın kurucularından biridir. Ripple'a çok benzeyen Stellar, finans kurumlarını birbirine bağlamayı ve sınır ötesi para transferleri için maliyeti ve zamanı önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan bir ödeme teknolojisidir. Aslında, her iki ödeme ağı da başlangıçta aynı protokolü kullanıyordu. Ancak, benzerliklerin bittiği yer tam olarak burasıdır. 

2014 yılının başında Stellar'ın protokolündeki bir fork'lanma veya çatallanma ile Stellar Consensus Protocol'ün (SCP) ortaya çıktı. Her iki sistemin de temel farklılıkları bulunmaktadır. Ripple kapalı bir sistem iken Stellar açık kaynak kod bütünüdür. Ayrıca farklı müşterileri bulunmaktadır. Ripple, sınır ötesi transfer teknolojilerini düzene koymak için yerleşik bankacılık kuruluşları ve konsorsiyumlarla birlikte çalışmaktadır. Buna karşılık, Stellar gelişmekte olan pazarlara odaklanmıştır ve teknolojisi için para transferleri ve banka kredisi kullanmayanlara banka kredisi dağıtımı dahil olmak üzere birden fazla kullanım durumu bulunmaktadır.

Stellar'ın çalışma şekli, çoğu merkeziyetsiz ödeme teknolojisine benzer. Tüm düğümler (nodes) arasında her 2 ila 5 saniyede bir güncellenen bir dağıtık deftere sahip merkeziyetsiz sunuculardan oluşan bir ağ çalıştırılır. Stellar ile en büyük kripto para Bitcoin arasındaki en belirgin ayırt edici faktör, konsensüs protokolüdür.

Stellar'ın fikir birliği protokolü, işlemleri onaylamak için tüm madenci ağına güvenmemektedir. Bunun yerine, işlemlerin daha hızlı işlenmesini sağlayan Federe Bizans Anlaşması (FBA) algoritmasını kullanır. Bunun nedeni, bir işlemi onaylamak ve doğrulamak için çekirdek dilimlerini (veya ağın bir bölümünü) kullanmasıdır. Stellar ağındaki her düğüm, başka bir güvenilir düğüm kümesini seçer. Bir işlem bu kümedeki tüm düğümler tarafından onaylandıktan sonra onaylanmış olarak kabul edilir. Kısaltılan süreçle birlikte Stellar'ın ağı son derece hızlı hale gelmiş ve ağın saniyede bine kadar işlemini gerçekleştirdiği iddia edilmektedir.

Sınır ötesi para transferleri için dünya çapında benimsenmiş olan mevcut süreç oldukça karmaşık bir süreçten ibarettir. Yerli bankaların yabancı ülkelerde yerel para birimlerinde hesap tutmasını gerektirir. Muhabir bankaları, orijinal ülkede benzer bir hesap işletmek zorundadır. Nostro-Vostro süreci, bilindiği gibi fiat para birimleriyle sınır ötesi işlemler için hesapların dönüştürülmesini ve mutabakatını içeren uzun bir süreçtir. Eşzamanlı doğrulamayı mümkün kıldığı için Stellar'ın Blockchain'i ilgili gecikmeleri ve karmaşıklığı kısaltmakta veya ortadan kaldırmaktadır.

Stellar ağının yerel kripto parası XLM, likidite sağlamak ve süreci kolaylaştırmak için de kullanılabilir. İddialara göre bankalar gelecekte bu tür transferleri kolaylaştırmak için kendi kripto paralarını kullanacak. Stanford Üniversitesi profesörü ve SCP'nin yaratıcısı David Mazières'e göre, Stellar protokolünün son derece mütevazı bilgi işlem ve finansal gereksinimleri bulunuyor. Bu, kar amacı gütmeyen kuruluşlar gibi minimum BT bütçesine sahip kuruluşların bile ağa katılmasının mümkün kılıyor.

Stellar, özellikle 2017'nin Ekim ayında dev teknoloji şirketlerinden biri olan IBM ile ortaklığını duyurmasının ardından öne çıktı. Ortaklık, Güney Pasifik'teki ülkeler arasında birden fazla para birimi koridoru kurulmasını kapsıyordu. Proje, Avustralya, Fiji ve Tonga gibi ülkeleri içeren bölgedeki tüm sınır ötesi ödemelerin yüzde 60'ına kadarını işleme koyma hedefini belirtti. Bu, ticari işlemleri hızlandırmak için küçük işletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve yerel bankacılık kurumları arasındaki bağlantının sağlanması söz konusu. Örneğin, Samoa'daki bir çiftçi Endonezya'daki bir alıcıyla bağlantı kurabilir ve işlem yapabilir.

2016 yılında, önde gelen teknoloji danışmanlık firması Deloitte, bir ödeme uygulaması geliştirmek için Stellar ile ortaklık kurduğunu da duyurdu. 2017'deki bir konferansta McCaleb, 30 bankanın sınır ötesi transferler için Stellar'ın Blockchain'ini kullanmak için kaydolduğunu doğruladı. Ödeme hizmeti Stripe da Stellar ile birlikte çalışma planları bulunan şirketler arasında yer alıyor.

Stellar Nasıl Alınır?

Stellar coin, günümüzde birçok kripto para borsasından alınıp satılabilmektedir. Bu kripto para borsalarına örnek olarak Binance, Coinbase, KuCoin, Gate.io, Bitstamp, Kraken, Bitfinex, BtcTurk ve Paribu gibi birçok yabancı ve yerli kripto para borsası verilebilir.

Stellar Coin Yorumları

Her kripto para da olduğu gibi Stellar coin de son derece volatil bir varlıktır. Yukarıda da belirtildiği gibi, dönem dönem yüzde 100'ü aşan değer kayıpları görülen kripto paranın dönem dönem değerini yüzde 10 bine varan oranlarda artırdığı görülmüştür.

Yüksek volatilite Stellar coin'in fiyatı için bir tahminde veya yorumda bulunmayı son derece zorlaştırmaktadır. Ancak algoritmik fiyat tahminleri sunan platformlar arasında öne çıkan Wallet Investor, Stellar coin için dikkat çeken fiyat tahminleri sunmaktadır. Wallet Investor'a göre, Stellar coin'in fiyatı önümüzdeki 1 yıl içinde 0,167 dolara, 5 yıl içinde ise 0,352 dolara ulaşacak.

Stellar Coin Fiyatı

Stellar coin, bu rehberin hazırlandığı sırada 0,1246 dolardan işlem görmektedir. XLM, 4 Ocak 2018 tarihinde 0,9381 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaşmıştır. Stellar coin, bu tarihten bu yana güncel fiyatlarla değerinin yüzde 85'inden fazlasını kaybetmiş durumdadır. Öte yandan Stellar coin fiyatı 18 Kasım 2014'de 0,001227 dolarla tüm zamanların en düşük seviyesini (ATL) görmüştür. Kripto paranın fiyatı bu tarihten beri yüzde 10 bin artmıştır.

XLM Hangi Borsalarda Var?

XLM coin, başta Binance olmak üzere, Coinbase, KuCoin, Gate.io, Bitstamp, Kraken, Bitfinex, BtcTurk ve Paribu gibi birçok yabancı ve yerli kripto para borsalarında bulunmaktadır.

21Milyon Blog
Kripto Para Rehberi
Yükleniyor...